Victorine Pasman beschikt over uitgebreide ervaring in het creëren van theatrale en interactieve performances die zich bevinden op het grensvlak van mode en beeldend theater. In samenwerking met andere performers en muzikanten brengt ze haar ontwerpen tot leven, waarbij interactie centraal staat en het publiek wordt meegenomen in een betoverende wereld. Soms op een podium, maar meestal tussen het publiek. Haar werk is te zien in musea, op (straat)theaterfestivals en andere culturele evenementen. 


De extravagante en soms sculpturale vormgeving van haar kostuums bepaalt de relatie tussen de performer, de omgeving en het publiek. De rode draad in al haar werk is de connectie met het publiek. Haar concepten ontstaan vaak uit een fascinatie voor archetypen en stijlelementen uit specifieke culturen of tijdperken, zoals de zeventiende-eeuwse crinolines. Door deze crinolines ongebruikelijke proporties te geven, versterkt ze hun impact en betekenis, resulterend in surrealistische beelden, zoals bij de succesvolle Drijvende Diva en Under her Skirt. Daarnaast fungeren sommige grote rokken ook als een tent, waar het publiek uitgenodigd wordt om onderdeel te worden van de performance, zoals bij Heart Attack! en Under her Skirt.
Handwerk en bijzonder materiaalgebruik zijn kenmerkend voor Victorine’s ontwerpen en dragen in grote mate bij aan de waarde en het karakter van haar werk. Zo is White Stranger opgebouwd uit bijna 10.000 pijpenragers, bestaan de kostuums van Black Eyed Susan Vine uit (gerecycled) steigergaas, en is de Drijvende Diva-jurk samengesteld uit witte paraplu’s.
Victorine speelt ook graag met diverse gedaantes van de vrouw, zoals verleidelijk, majestueus, zondig of machtig, altijd met een knipoog. Ze nodigt haar publiek uit om met een onbevangen blik naar de wereld te kijken en te durven dromen. Haar werk biedt een theatrale ervaring waarin verbinding maken met elkaar en je overgeven aan verwondering centraal staan.

In opdracht produceert Victorine kostuums en/of performances voor theatervoorstellingen, festivals, tentoonstellingen of campagnes.

Ze heeft in 2019 voor het Groninger Museum een performance ontwikkeld geïnspireerd op Mondo Mendini, de grote overzichtstentoonstelling van architect en ontwerper Alessandro Mendini. Voor de campagnes van WeGo heeft ze speciale pakken & maskers ontworpen. In opdracht van Fairtrade Gemeenten de Proeverij heeft Victorine een performance van mobiele proeftafels ontwikkeld, die door heel het land is ingezet om Fairtrade onder de aandacht te brengen.(Het ontwerp is geïnspireerd op een concept van A World Of BLISS) En in samenwerking met Teatro Pavana heeft Victorine voor een aantal acts waaronder Le Dame en Le Ballerine alle hoofdtooien ontworpen. In 2021 heeft ze opdracht van SDG Nederland een installatie vormgegeven, die nu toert door het land.

Haar werk is te zien geweest op bekende festivals en culturele evenementen in binnen- en buitenland, waaronder:
Lowlands, Oerol festival, Solar Festival, het Boekenbal, Gergiev Festival en Amsterdam Fashion Week, Odegand in Gent (BE), Straattheaterfestival Olala in Lienz (AT), Music for Sunset (IT), Festival de Musique du Périgord Noir (FR) en Musikfestspiele Sanssouci in Potsdam (DE).

 

Opdrachtgevers

A campflight to Lowlands
Oerol Festival
Festival Karavaan
Amsterdam Fashion Week
Musikfestspiele Sanssouci (DE)
Van Abbe Museum
Manuscripta
KANTOR
Nederlands Film Festival
Het Boekenbal
Cinekid
Boondoggle
Stelling van Amsterdam
Galerie Morren
De Rotterdamse Museumnacht
Het Groninger Museum
WeGO
Het Concertgebouw

Odegand Gent (BE)
Rock Werchter (BE)
Extrema Outdoor (NL/BE)
Het Nederlands Film Festival
Robodock Art & technology Festival
Festival Boulevard in Den Bosch
ID&T (Mysteryland)
Dance Valley
Milkshake
Women Inc.
Dutch Design Week in Eindhoven
Nachttheater Sugar Factory
Club Paradiso
Gergiev Festival
Stadsdeel Amsterdam West
Festival Classique
Het Kinderboekenbal
Solar Weekend
Music for Sunset (IT)
Zaff! (IT)