Victorine Pasman heeft jarenlange ervaring met het ontwikkelen van theatrale, interactieve performances op het snijvlak van mode en beeldend theater.
In samenwerking met andere performers en musici brengt ze haar ontwerpen tot leven en vindt er interactie plaats met het publiek, dat meegenomen wordt in een fabelachtige wereld. Soms op een podium, maar meestal tussen het publiek. Haar werk is te zien in musea, op (straat)theaterfestivals en andere culturele evenementen. 


De extravagante en soms sculpturale vormgeving van haar kostuums bepalen de verhoudingen van de performer tot de omgeving en het publiek. Een verbinding aangaan met het publiek is een rode draad in al haar werk. Concepten ontstaan regelmatig door een fascinatie voor archetypes en stijlelementen uit een bepaalde cultuur of tijdperk, zoals de zeventiende eeuwse crinolines. De bizarre proporties die ze de crinolines geeft, versterken hun impact en betekenis en roepen surrealistische beelden op, zoals bij de (succesvolle) Drijvende Diva en Under her Skirt. Daarnaast fungeren sommige grote rokken ook als een tent, waar het publiek uitgenodigd wordt om onderdeel te worden van de performance, zoals bij Heart Attack! en Under her Skirt.
Handwerk en bijzonder materiaalgebruik zijn kenmerkend voor Victorine’s ontwerpen en bepalen voor een groot deel de waarde en het karakter van het werk. Zo is White Stranger opgebouwd uit bijna 10.000 pijpenragers en bestaan de kostuums van Black Eyed Susan Vine uit (recycled) steigergaas. De Drijvende Diva jurk bestaat uit witte paraplu’s.
Daarnaast speelt Victorine graag met de verschillende gedaantes van de vrouw als verleidelijk, majestueus, zondig of machtig wezen, altijd met een knipoog. Ze nodigt je uit met onbevangen blik naar de wereld te kijken en te durven dromen. Haar werk biedt een theatrale ervaring waarin je gevraagd wordt verbinding te maken met elkaar en je over te leveren aan de verwondering.

In opdracht produceert Victorine kostuums en/of performances voor theatervoorstellingen, festivals, tentoonstellingen of campagnes.

Ze heeft in 2019 voor het Groninger Museum een performance ontwikkeld geïnspireerd op Mondo Mendini, de grote overzichtstentoonstelling van architect en ontwerper Alessandro Mendini. Voor de campagnes van WeGo heeft ze speciale pakken & maskers ontworpen. In opdracht van Fairtrade Gemeenten de Proeverij heeft Victorine een performance van mobiele proeftafels ontwikkeld, die door heel het land is ingezet om Fairtrade onder de aandacht te brengen.(Het ontwerp is geïnspireerd op een concept van A World Of BLISS) En in samenwerking met Teatro Pavana heeft Victorine voor een aantal acts waaronder Le Dame en Le Ballerine alle hoofdtooien ontworpen. In 2021 heeft ze opdracht van SDG Nederland een installatie vormgegeven, die nu toert door het land.

Haar werk is te zien geweest op bekende festivals en culturele evenementen in binnen- en buitenland, waaronder:
Lowlands, Oerol festival, Solar Festival, het Boekenbal, Gergiev Festival en Amsterdam Fashion Week, Odegand in Gent (BE), Straattheaterfestival Olala in Lienz (AT), Music for Sunset (IT), Festival de Musique du Périgord Noir (FR) en Musikfestspiele Sanssouci in Potsdam (DE).

 

Opdrachtgevers

A campflight to Lowlands
Oerol Festival
Festival Karavaan
Amsterdam Fashion Week
Musikfestspiele Sanssouci (DE)
Van Abbe Museum
Manuscripta
KANTOR
Nederlands Film Festival
Het Boekenbal
Cinekid
Boondoggle
Stelling van Amsterdam
Galerie Morren
De Rotterdamse Museumnacht
Het Groninger Museum
WeGO
Het Concertgebouw

Odegand Gent (BE)
Rock Werchter (BE)
Extrema Outdoor (NL/BE)
Het Nederlands Film Festival
Robodock Art & technology Festival
Festival Boulevard in Den Bosch
ID&T (Mysteryland)
Dance Valley
Milkshake
Women Inc.
Dutch Design Week in Eindhoven
Nachttheater Sugar Factory
Club Paradiso
Gergiev Festival
Stadsdeel Amsterdam West
Festival Classique
Het Kinderboekenbal
Solar Weekend
Music for Sunset (IT)
Zaff! (IT)